Kino4ua.com

Кіану Рівз - біографія, особисте життя, фільмографія.

Продюсер, Актор, Режисер 
Дата і місце народження: 2 вересня 1964 (55 років), Бейрут, Ліван 
Зріст: 185 
Вага: 70 

Кіану Рівз - популярний канадський актор театру і кіно, зірка трилогії «Матриця», бойовиків «Швидкість» та «На гребені хвилі», драматичних фільмів «Мій особистий штат Айдахо» і «Адвокат диявола». 

Кіану Чарльз Рівз (Keanu Charles Reeves) народився 2 вересня 1964 року в Бейруті, столиці Лівану, де працювали його батьки - Патрісія Тейлор (Patricia Taylor) і Самуель Ноулін Рівз-мл. (Samuel Nowlin Reeves, Jr.). Самуель був геологом, Патрісія танцювала в шоу. Через два роки, вже в Австралії, у них народилася дочка Кім (Kim Reeves), ще через рік Самуель кинув дружину і дітей. Кіану не спілкується з батьком, який сів в 1992 році в тюрму за торгівлю наркотиками. Самуелю дали 10 років, але випустили достроково через два роки. 


Після розлучення Патрісія перевезла Кіану і Кім в США. У Нью-Йорку вона вийшла заміж за режисера Пола Аарона (Paul Aaron), разом вони емігрували до Канади, але в 1971 році шлюб розпався. Патрісія стала дизайнером сценічних костюмів і досягла успіху в цьому: її послугами користувалися відомі рок-музиканти, наприклад, Еліс Купер (Alice Cooper). Патрісія вийшла заміж за рок-промоутера Роберта Міллера (Robert Miller), від якого народила в 1976 році дочку Карину (Karina Miller). У 1980 році третій шлюб матері Кіану також розпався. Її четвертий шлюб зі стилістом Джеком Бондом (Jack Bond), закінчився розлученням в 1994 році. У Кіану є ще одна сестра: в 1980 році у його батька народилася дочка Емма Роуз (Emma Rose Reeves). Своїм найкращим другом Кіану Рівз називає сестру Кім. На жаль, в середині 90-х Кім поставили страшний діагноз - лейкемія. Кіану підтримує сестру і забезпечує її лікування. 

У Кіану змішана гавайська, китайська, португальська та англійська кров. Від батька Кіану отримав американське громадянство, від матері - британське, але так як він виріс в Канаді, Рівз вважає себе канадцем. Його ім'я перекладається як «прохолодний вітер з гір», правильніше його вимовляти як «Кейану». Коли він тільки почав робити кар'єру в Голлівуді, агент запропонував йому взяти більш звичне ім'я як псевдонім, наприклад, Кей Сі Рівз (K.C. Reeves).
Дитинство Кіану Рівза пройшло в Торонто. За п'ять років він встиг повчитися в чотирьох школах: оскільки у хлопчика була дислексія (синдром, при якому виникають труднощі з читанням), навчання давалися йому непросто. Набагато більше він досяг успіху в спорті: його визнали найціннішим гравцем в шкільній хокейній команді. В якості воротаря він заслужив прізвисько «Стіна». Кіану мріяв увійти до складу збірної Канади, але травма поставила хрест на спортивній кар'єрі. 

У 15 років Кіану Рівз зіграв Меркуціо в постановці «Ромео і Джульєтти» в театрі Лі Послунс в Торонто. На його рахунку була також головна роль в постановці культової п'єси «Вовченя». На початку 80-х його часто запрошували зніматися в рекламі. Свою першу роль на телебаченні він отримав в сіткомі каналу CBC «Нічна спека». У 1984 році Кіану Рівз став кореспондентом молодіжної програми на Канадському національному телебаченні. 

Перша роль Кіану Рівза в великому кіно була пов'язана зі спортом: він зіграв нападника з Квебека в фільмі «Молода кров» в 1986 році. Незабаром після виходу фільму Кіану сів за кермо старенького Volvo і відправився в Лос-Анджелес. Колишній вітчим Пол Аарон познайомив його з агентом Ервіном Стоффом (Erwin Stoff). Дуже швидко Кіану почав зніматися в епізодичних ролях. У 1986 році він зіграв одну з головних ролей в драмі про дітей провінційної Америки «Берег ріки». Фільм отримав хороші відгуки критиків, а Рівза почали активно запрошувати в фільми для підлітків. Несподівано для всіх комедія «Неймовірні пригоди Білла і Теда» в 1989 році стала касовим хітом і придбала культовий статус, також як і сіквел 1991 року «Нові пригоди Білла і Теда». Кіану Рівз отримав всеамериканську популярність, але в той момент його сприймали тільки як зірку підліткових комедій. 





Кіану Рівз і Алекс Вінтер (Alex Winter), який зіграв Білла, до сих пір є близькими друзями.
Однак Кіану Рівзу вдалося змінити амплуа і стати зіркою бойовиків. Новий імпульс його кар'єра отримала завдяки Кетрін Бігелоу (Katrin Bigelow) і її фільму «На гребені хвилі». Роль агента ФБР, який став членом банди серферів-грабіжників, принесла Кіану титул «Самого бажаного актора» за результатами голосування глядачів MTV. 

Однак інтереси Кіану ніколи не обмежувалися одним жанром. У 1991 році на екрани вийшов незалежний проект режисера Гаса ван Сента (Gus van Sant) «Мій особистий штат Айдахо». Пронизлива драма про людей, що залишилися за бортом суспільства, отримала схвальні відгуки, особливо високо оцінили дует Кіану Рівза і його друга Рівера Фенікса (River Phoenix). У 1993 році Бернардо Бертолуччі (Bernardo Bertolucci) довірив Рівзу зіграти ні багато ні мало Просвітленого в «Маленькому Будді». 

У 1994 році оглушливий успіх отримав екшен-фільм «Швидкість», який підніс Рівза і його напарницю Сандру Буллок (Sandra Bullock) на вершину голлівудського Олімпу. 

У 1995 році Кіану Рівз спробував свої сили в жанрі мелодрами, знявшись в головній ролі в «Прогулянці в хмарах», і відмовився від ролі в «Швидкості-2» заради Гамлета в постановці Театрального центру Манітоби в Канаді. Його сценічна робота отримала високі відгуки критиків. 

Відгук Sunday Times: «Він втілив на сцені невинність, приголомшливу лють, тваринну грацію руху, емоційне насильство. Це один з трьох кращих Гамлетів, яких я бачив, з однієї простої причини: він і є Гамлет ».

У малобюджетной драмі «Відчуваючи Міннесоту» партнеркою Кіану Рівза стала Кемерон Діаз (Cameron Diaz), проте фільм не зібрав велику касу. 

Найгучнішою подією став психологічний трилер «Адвокат диявола», в якому Кіану Рівз зіграв разом з Аль Пачіно (Al Pacino). Бюджету фільму не вистачало на Аль Пачіно. Коли Кіану дізнався про це, він запропонував зменшити власний гонорар. Та ж ситуація повторилася із спортивною драмою «Дублери»: Рівз зменшив гонорар на користь Джин Хекмен (Gene Hackman). Щедрість Кіану Рівза поширюється не тільки на іменитих колег: після закінчення зйомок «Матриці» він подарував своїм дублерам по мотоциклу. 

В кінці 90-х років в кінокар'єрі Кіану Рівза намітився поворот в сторону наукової фантастики. «Джонні Мнемоник» (1995) і «Ланцюгова реакція» (1996) були зустрінуті прохолодно. Однак все змінилося, коли в 1999 році на екрани вийшла «Матриця». Фільм, в якому були змішані елементи наукової фантастики, філософії та гонконгського екшену, став подією в світі кіно. Картина зібрала в світовому прокаті 464 мільйони доларів, отримала культовий статус і зробила Кіану Рівза зіркою світового масштабу. 

У перервах між зйомками двох сіквелів «Матриці» Кіану Рівз зіграв агресивного чоловіка-алкоголіка в трилері «Дар», маніяка в «Спостерігачах», якому надано сенс життя і любов менеджера рекламного агентства в «Солодкому листопаді» і повернувся в спорт колишнього гравця в американський футбол в «Дублерах». 


Після закінчення трилогії про Обраного Кіану Рівз з'явився в невеликій ролі в мелодрамі «Любов за правилами і без» і зіграв екзорциста в стильному фантастичному трилері «Костянтин: Володар темряви». У 2006 році він зіграв головну роль в незвичайній екранізації роману Філіпа К. Діка (Philip K. Dick) «Помутніння» і возз'єднався на екрані з Сандрою Буллок в мелодрамі «Будинок біля озера». 

У 2008 році Кіану Рівз повернувся до жанру бойовика, зігравши головну роль в поліцейській драмі «Королі вулиць», і до наукової фантастики - взяв участь в рімейку класичного фільму «День, коли Земля зупинилася». У 2009 році він став частиною блискучого акторського ансамблю у фільмі «Приватне життя Піппи Лі», прем'єра якого пройшла на Берлінському кінофестивалі. 

У 2010 році Кіану Рівз знімався в авантюрної комедії «Кримінальна фішка від Генрі». Прем'єра фільму в російському прокаті - 11 листопада 2010 року. Для Кіану це також перший досвід продюсерської роботи. У його подальших планах - науково-фантастична драма «Пасажири», екранізація аніме «Ковбой Бібоп», історична драма «47 Ронін», мелодрама «Шеф» і сучасна версія роману Роберта Луїса Стівенсона (Robert Louis Stevenson) «Доктор Джекілл і містер Хайд» . 

Кіану Рівз вважається найзагадковішим актором із зірок Голлівуду, оскільки його образ життя не вписується в звичні норми. Він довгий час не купував власне житло, вважаючи за краще жити в розкішному готелі Шато Мармон (Chateau Marmont) в Лос-Анджелесі. Свій перший будинок на Голлівудських пагорбах він придбав тільки в 2003 році. У нього також є апартаменти в Нью-Йорку. 




Особисте життя Кіану Рівза покрита таємницею. Папарацці постійно фотографують Рівза з різними дівчатами, підтверджуючи його статус секс-символу. Багато партнерок Рівза за фільмами відгукувалися про нього з ніжністю, але ні про один роман Кіану з актрисою не відомо. Тільки навесні 2010 року з'явилися чутки, що його екранні відносини з 35-річною актрисою Шарліз Терон (Charlize Theron), яка розлучається зі Стюартом Таунсендом (Stuart Taunsend), переросли в роман. Однак пара ніяк не прокоментувала ситуацію. 

Найбільш тривалі романтичні стосунки пов'язували Кіану Рівза з Дженніфер Сайм (Jennifer Syme), асистенткою Девіда Лінча (David Lynch) і подругою його сестри Каріни. У них повинна була народитися дочка, пара навіть встигла дати їй ім'я - Ава Арчер Сайм Рівз (Ava Archer Syme-Reeves). Але в листопаді 1999 року, за пару тижнів до пологів, дитина померла в утробі матері через тромб в пуповині. Після цієї трагедії відносини пари розладналися, а через два роки Дженніфер загинула в автокатастрофі. 

Дівчина поверталася під ранок з вечірки в будинку Меріліна Менсона (Marylin Manson), втратила контроль над автомобілем і врізалася в припарковані машини. Мати Дженніфер звинувачує Менсона в тому, що її дочка загинула, перебуваючи під впливом кокаїну, який вона отримала в його будинку. Кіану Рівз допоміг організувати похорон Дженніфер, він також надає моральну і матеріальну допомогу своїй  тещі що не відбулася. 

Кіану про жінок: «Дізнатися жінку - що може бути чудесней? У них є таємниця, радість і глибина. Якщо ви викличете у жінки посмішку, вам пощастить побачити краще боже творіння».
Кіану Рівз захоплюється музикою. До 2002 року він грав в групі Dogstar, разом вони випустили три диски і з'їздили в гастрольні тури по США, Канаді, Європі та Японії. У 2002 році Кіану разом зі своїм другом по Dogstar Робом Мейлхаузом заснував нову групу Becky. Однак через пару років Рівзу довелося відмовитися від продовження концертної діяльності заради зйомок. 


Кіану лівша, але на бас-гітарі він грає правою рукою. Між іншим, грати на гітарі він навчився в 23 роки.

 
Завдяки зйомкам у кіно Кіану Рівз захопився верховою їздою і серфінгом. 


Ще одна пристрасть Кіану Рівза - мотоцикли. У нього є, принаймні, два байка моделі Norton Commando. Незадовго до зйомок «Матриці» він потрапив в серйозну аварію, була зроблена операція, і сцени бійок Кіану репетирував з фіксатором на шиї. У 2009 році Кіану брав участь у благодійній гонці на спортивних машинах, організованої Toyota, і зайняв перше місце серед знаменитостей.

 

У Кіану Рівза ніколи не було власного комп'ютера. За його власними словами, він використовує його лише для гри в шахи. Кіану не раз говорив, що його більше цікавлять відносини людини і комп'ютера, ніж сам комп'ютер як такої. 

31 січня 2005 на Голлівудській алеї Слави була закладена зірка Кіану Рівза

Кіану про статус зірки: «Це сюрреалістичне відчуття. Якщо ти актор, стаєш дуже самокритичним. До того ж тебе постійно критикують інші. Не важливо, чи згоден ти з ними чи ні, люди постійно обговорюють і засуджують тебе».
Кіану Рівз отримав премію «Блокбастер» за роль в «Матриці». Разом з Лоуренсом Фішбурном (Laurence Fishburne) він отримав приз MTV в номінації «Краща бійка», особисто - в номінації «Кращий актор» за «Матрицю». У 1996 році його і Аітану Санчес-Гіжон (Aitana Sánchez-Gijón) номінували на премію MTV в категорії «Кращий поцілунок», разом з Сандрою Буллок він отримав приз в номінації «Кращий екранний дует». Роль у фільмі «На гребені хвилі» принесла йому перемогу в номінації «Найбільш бажаний актор». Також Рівз володар призу Teen Choice Award за «Будинок біля озера». У 2004 році Кіану Рівз був удостоєний спеціальної нагороди Асоціації каскадерів «Телець». 
У 1995 році журнал People включив його в список «50 найкрасивіших людей у світі», а Empire поставив на 17 місце в списку «100 найсексуальніших акторів в історії кіно». У 1997 році журнал Empire поставив його на 23-е місце в «сотні головних кінозірок всіх часів». 

У 1986 році Рівз заробив 3 тисячі доларів за «Молоду кров». У 1997 році він отримав за роль у «Адвокаті диявола» 8 мільйонів. Гонорар актора за «Матрицю» склав 10 мільйонів доларів і 10% від зборів, за кожне продовження - 15 мільйонів і 15% від зборів (сіквели зібрали в світовому прокаті 742 і 427 мільйонів відповідно). 

Фільмографія Кіану Рівза: 
2013 - Майстер Тай-цзи / Man of Tai Chi
2012 - 47 Ронін / 47 Ronin
Пасажири / Passengers (2011) 
Кримінальна фішка від Генрі / Henry's Crime (2010), роль: Генрі, також продюсер фільму 
Картахена / Cartagena (2010) 
Приватне життя Піппи Лі / The Private Lives of Pippa Lee (2009), роль: Кріс 
День, коли Земля зупинилася / The Day the Earth Stood Still (2008), роль: Клаату 
Королі вулиць / Street Kings (2008), роль: Том Лудлоу 
2006 - Будинок біля озера / The Lake House, роль: Алекс Уайлер 
Помутніння / A Scanner Darkly (2006), роль: Боб Арктор 
The Great Warming (2006), роль: голос оповідача 
2005 - Костянтин: Повелитель пітьми / Constantine, роль: Джон Костянтин 
Погана звичка / Thumbsucker (2005), роль: Перрі Лайман 
Еллі Паркер / Ellie Parker (2005) 
Любов за правилами і без / Something's Gotta Give (2003), роль: Джуліан Мерсер 
2003 - Матриця: Революція / The Matrix Revolutions, роль: Нео 
Аниматрица: Історія однієї дитини / Kid's Story (2003), роль: Нео 
2003 - Матриця: Перезавантаження / The Matrix Reloaded, роль: Гео 
Аниматрица / The Animatrix (відео) (2003), роль: Нео 
Хардбол / Hard Ball (2001), роль: Конор О'Ніл 
Солодкий листопад / Sweet November (2001), роль: Нельсон Мосс 
Дар / The Gift (2000), роль: Донні Барксдейл 
Спостерігач / The Watcher (2000), роль: Гріффін 
Дублери / The Replacements (2000), роль: Шейн Фалко 
1999 - Матриця / The Matrix, роль: Нео 
1997 - Адвокат диявола / The Devil's Advocate, роль: Кевін Ломакс 
Самогубець / The Last Time I Committed Suicide (1997), роль: Гаррі 
1996 - Відчуваючи Міннесоту / Feeling Minnesota, роль: Клейтон 
Ланцюгова реакція / Chain Reaction (1996), роль: Едді Касалівіч 
Прогулянка в хмарах / A Walk in the Clouds (1995), роль: Пол Саттон 
Джонні Мнемоник / Johnny Mnemonic (1995), роль: Джонні Мнемоник 
Швидкість / speed (1994), роль: Джек Трейвен 
Маленький Будда / Little Buddha (1993), роль: Сіддхарта Гаутама 
Навіть дівчата-ковбої інколи сумують / Even Cowgirls Get the Blues (1993), роль: Джуліан Виродки (1993) Freaked 
Багато галасу даремно / Much Ado About Nothing (1993), роль: Дон Джон 
Дракула / dracula (1992), роль: Джонатан Харкер 
Провіденс / Providence (1991), роль: Ерік 
Мій особистий штат Айдахо / My Own Private Idaho (1991), роль: Скотт 
Нові пригоди Білла і Теда / Bill & Ted's Bogus Journey (1991), роль: Тед Логан 
На гребені хвилі / Point Break (1991), роль: Джонні Юта 
Неймовірні пригоди Білла і Теда / Bill & Ted's Excellent Adventures (серіал) (1990-1991), роль: Тед Логан 
Налаштуйте радіоприймачі завтра ... / Tune in Tomorrow ... (1990), роль: Мартін Лоадер 
Я люблю тебе до смерті / I Love You to Death (1990), роль: Марлон Джеймс 
Життя під водою / Life Under Water (1989), роль: Кіп 
Батьки / Parenthood (1989), роль: Тод Хіггінс 
Неймовірні пригоди Білла і Теда / Bill & Ted's Excellent Adventure (1989), роль: Тед Логан 
Небезпечні зв'язки / Dangerous Liaisons (1988), роль: шевальє Дансені 
Принц Пенсільванії / The Prince of Pennsylvania (1988), роль: Руперт 
Вічна пісня / Permanent Record (1988), роль: Кріс 
Минулої ночі / The Night Before (1988), роль: Вінстон 
Шоу Трейсі Ульман (1987-1990) The Tracey Ullman Show, роль: Джессі Уокер 
Подорож у казку (1986) Babes in Toyland, роль: Джек 
Під впливом / Under the Influence (1986), роль: Едді Тальбот 
На березі річки / River's Edge (1986), роль: Метт 
Братство справедливості / The Brotherhood of Justice (1986), роль: Дерек 
Політ / Flying (1986) 
Знову молодий / Young Again (1986), роль: 17-річний Майкл 
Акт відплати / Act of Vengeance (1986), роль: Бадді Мартін 
Молода кров / Youngblood (1986), роль: Хівер 
Один крок назад / One Step Away (1985), роль: Рон 
Відпускаючи / Letting Go (1985) 
Нічна спека / Night Heat (серіал) (1985-1989)

Чи подобається вам цей актор / актриса?


Коментувати
Вопрос:* Україна понад усе?