Kino4ua.com

Бред Пітт - біографія, особисте життя, фільмографія.

Продюсер, Актор
Дата і місце народження: 18 грудень 1963 (57 років), Шоуні, Оклахома, США
Сімейний стан: Дженніфер Еністон (в розлученні, немає дітей), Анджеліна Джолі (в розлученні, 6 дітей)
Зріст: 1,80 м

Популярний американський актор і продюсер. Лауреат премії «Золотий глобус» (1995 рік), володар «Оскара» як один з продюсерів стрічки «12 років рабства» (2014 року), призу Венеціанського кінофестивалю і двох титулів «Найсексуальніший чоловік з нині живих» від журналу People.

Бред Пітт / Brad Pitt. біографія
Вільям Бредлі Пітт (William Bradley Pitt) народився 18 грудня 1963 року в місті Шоні, штат Оклахома, в сім'ї юриста Джейн Ети Хіллхаус (Jane Etta Hillhouse) і менеджера компанії-вантажоперевізника Уїлльяма Алвина Пітта (William Alvin Pitt). У Бреда є молодші брат і сестра: Даг (Doug, народився в 1966) і Джулі Ніл (Julie Neal, народилася в 1969). Вони виросли в Міссурі, куди сім'я переїхала після народження первістка. Дітей виховували в традиціях консервативної південної баптистської церкви.


У старших класах Бредлі був членом шкільних команд з гольфу, тенісу та плавання. Брав участь в шкільних дебатах і музичних постановках.
У 1982 році вступив до університету Міссурі на факультет журналістики, плануючи стати фахівцем з реклами. В університеті Бред брав участь в декількох постановках студентського театру і все більше захоплювався кіно, кар'єра менеджера перестала його хвилювати. За два тижні до закінчення університету він все кинув і, так і не отримавши диплом, вирушив підкорювати Голлівуд, де і змінив своє ім'я на Бред Пітт.

У Лос-Анджелесі почав брати уроки акторської майстерності у викладача Роя Лондона (Roy London). В очікуванні ролей Бред підробляв шофером і роздавав листівки ресторану El Pollo Loco в ростової ляльки курчати.

Бред Пітт / Brad Pitt. Творчий шлях
Удача посміхнулася йому в 1987 році, коли Бред почав отримувати невеликі ролі в кіно і на телебаченні. Він з'явився в декількох серіях рейтингового серіалу «Даллас». У 1990 році зіграв наркомана в телефільмі «Померти молодим» з Джульєтт Льюїс (Juliette Lewis).

Епізодична, але дуже колоритна роль ковбоя-авантюриста в драмі «Тельма і Луїза» в 1991 році залучила до нього увагу режисерів і журналістів, тих, хто охрестив молодого актора новим секс-символом Голлівуду.

Вже через рік Бред Пітт отримав головну роль у фільмі Роберта Редфорда (Robert Redford) «Там, де тече річка». У 1993 році Пітт знову знявся разом з Льюїс, на цей раз в картині «Каліфорнія» він зіграв вбивцю-психопата. Позитивні відгуки отримала і невелика роль Бреда у фільмі «Справжня любов».

У 1994 році в кар'єрі Пітта настав переломний момент. Після спільної з Томом Крузом (Tom Cruise) роботи в «Інтерв'ю з вампіром» він почав отримувати запрошення на головні ролі у великих голлівудських проектах. У драмі «Легенди осені» (1994) його партнером став Ентоні Хопкінс (Anthony Hopkins). Роль в цьому фільмі принесла Бреду першу номінацію на «Золотий глобус».

У 1995 році він закріпив успіх, знявшись в трилері «Сім», який став бестселером і зібрав в світовому прокаті 327 мільйонів доларів. Партнеркою Бреда Пітта по цій картині була Гвінет Пелтроу (Gwyneth Paltrow).


У тому ж році роль божевільного повстанця у фантастичній антиутопії «Дванадцять мавп» режисера Террі Гілліама (Terry Gilliam) принесла Бреду Пітту «Золотий глобус» і номінацію на «Оскара». Потім були зйомки в біографічній драмі «Сім років у Тибеті» (1997) про німецького альпініста Генріха Харрера, і актору довелося займатися альпінізмом і трекінгом в горах Каліфорнії і в Альпах.

Наступним гучним успіхом актора став знаменитий «Бійцівський клуб» (1999) Девіда Фінчера (David Fincher). Готуючись до зйомок в цьому фільмі, Бред Пітт брав уроки боксу, таеквондо та боротьби. У 2000 році він знову зіграв бійця, на цей раз ірландського походження, у фільмі Гая Річі (Guy Ritchie) «Великий куш».

Бред Пітт номінувався на «Еммі» як «Кращий запрошений актор в комедії» за роль в серіалі «Друзі», де він зіграв разом з Дженніфер Еністон (Jennifer Aniston), з якої став зустрічатися в 1998 році, після «сліпого побачення», влаштованого їх агентами. У 2000 році зірки одружилися в Малібу, весілля обійшлося їм в мільйон доларів.


На початку 2000-х разом з приятелем Джорджем Клуні (George Clooney) Бред відзначився в трьох фільмах про «Друзів Оушена», що стали хітами прокату. У 2001 році його нова спільна робота з Робертом Редфордом, драматичний бойовик «Шпигунські ігри», зібрав 143 мільйони доларів. Комерційно успішною виявилася і екранізація давньогрецького епосу «Троя» (2004).

У 2005 році касовим хітом стала сімейна авантюрна комедія «Містер і місіс Сміт» (2005). На зйомках цього фільму між виконавцями головних ролей - Бредом Піттом і Анджеліною Джолі - почався роман, який привів до розлучення актора з Еністон. А в 2006-му роль в драмі «Вавилон» Алехандро Гонсалеса Іньярітту принесла Бреду Пітту номінацію на «Золотий глобус».

Бред Пітт заснував свою продюсерську компанію - Plan B Entertainment. Вона випустила кілька вдалих кінопроектів. Серед них «Відступники», які отримали в 2007-му «Оскара» в номінації «Кращий фільм року», і вестерн «Як боязкий Роберт Форд убив Джесі Джеймса». За роль Джессі Джеймса Пітт отримав приз «Вольпі» на Венеціанському кінофестивалі.

У 2008 році актор виконав роль другого плану в чорній комедії братів Коенів «Після прочитання спалити». Незважаючи на блискучий зоряний склад, саме гра Пітта отримала найвищі оцінки критиків і глядачів. У тому ж році роль в драмі «Загадкова історія Бенджаміна Баттона» Девіда Фінчера принесла Бреду ще одну номінацію на «Оскара», першу премію Гільдії кіноакторів і четверту номінацію на «Золотий глобус».

У числі знакових робіт Пітта і роль лейтенанта Альдо Рейна в чорній комедії Квентіна Тарантіно «Безславні виродки». Навесні 2011 на екрани вийшла стрічка легендарного режисера Терренса Маліка «Древо життя» за участю Бреда і Шона Пенна.

За роль в «Тельма і Луїзі», що прославила Бреда, він отримав 6 тисяч доларів. Пізніше, в 1995-му, за зйомки в трилері «Сім» він заробив вже 4 мільйони. В кінці 90-х його гонорари досягли суми 17,5 млн доларів. За «Містера і місіс Сміт» акторові заплатили 20 мільйонів. Найбільший прибуток Пітту принесла картина «Одинадцять друзів Оушена» - 30 мільйонів. Однак він грає і за менші гонорари, коли проект йому по-справжньому цікавий. Так, за роль Джессі Джеймса він отримав в 2007 році 1 мільйон доларів, а за зйомки в «Безславних виродках» - 10 мільйонів.


У 2013 році Бред знявся, а заодно і виступив продюсером, в постапокаліптичному бойовику «Світова війна Z», який став одним з найкасовіших (збори в прокаті 539 млн доларів) фільмів в кар'єрі актора. Тоді ж він був продюсером і історичної драми «12 років рабства», з'явившись в ній в невеликій ролі. Стрічку після визнали найкращою за 2013 рік, Бред же отримав премію BAFTA і свій перший «Оскар» як кінопродюсер.

У 2014-му на каналі ABC Studios відбулася прем'єра науково-фантастичного ТВ-серіалу «Воскресіння», який став першою продюсерською роботою компанії Plan B Entertainment на телебаченні. Пітт став виконавчим продюсером картини. Крім того, світло побачив гучний історичний бойовик за участю Бреда «Лють», що оповідає про події на Західному фронті в кінці Другої світової.


Через рік, у 2015-му, Пітт і його дружина Анджеліна порадували шанувальників своїм спільним проектом «Лазурний берег». Бред став продюсером картини, а його дружина - сценаристом і режисером. Причому обидва зіграли в фільмі і головні ролі.


Бред Пітт про спільну роботу з Джолі над стрічкою «Лазурний берег»: Нас надихнули ті свобода і прагнення до незалежності, що існували у відносинах голлівудської подружньої пари режисера Джона Кассаветіса і актриси Джини Роулендс. Та й хотілося вийти з-під тягаря великих кіностудій і піти своїм шляхом. Зробити щось по-справжньому чесне. Ми з Енджі думали створити таку справжню сімейну справу: щоб експериментувати разом, не відчуваючи якого б то не було тиску ззовні, а наші діти в цей час залишалися б поруч, бігали по знімальному майданчику. Вийшло. Роботу над картиною згадую з абсолютним захопленням.

Крім того, в тому ж році Пітта глядачі побачили в біографічній драмі режисера Адама Маккея «Гра на пониження» з Крістіаном Бейлом, Стівом Кареллом і Райаном Гослінгом.

У 2016 році відбулася прем'єра романтичного трилера режисера Роберта Земекіса «Союзники» за участю Бреда і Маріон Котійяр, з якої за сюжетом вони грали закоханих. Причому робота над фільмом йшла незадовго до скандального розлучення Пітта з Анджеліною Джолі. Після цього послідувала відповідна реакція таблоїдів, що приписали Бреду і Маріон спільний роман, через який нібито і розлучилися «Містер і місіс Сміт». Така «реклама» зіграла на руку творцям стрічки, оскільки до неї пробудився великий глядацький інтерес.


На 2017-й рік за участю Бреда були заплановані прем'єри картин «Світова війна Z 2», «Машина війни» та інші.

У 2020 році актор отримав премію «Оскар» в номінації «Кращий актор другого плану» за роль Кліффа Бута у фільмі Квентіна Тарантіно «Одного разу в Голлівуді».


Бред Пітт / Brad Pitt. Особисте життя
У 1995-му, коли йшли зйомки трилера «Сім», Бред став жити разом з Гвінет Пелтроу ( «Закоханий Шекспір», «Любов зла», «Остін Пауерс: Голдмембер», «Фатальна вісімка», «Залізна людина»), яка по фільму грала його дружину. У грудні 1996 року пара заручилася, проте весілля так і не відбулося. У червні 1997-го зоряний тандем розлучився.

А 29 липня 2000-го Бред одружився на актрисі Дженніфер Еністон ( «Друзі», «Об'єкт мого захоплення», «Любов трапляється», «Більше ніж друг», «Вкради мою дружину»), з якої, проживши разом п'ять років, розійшовся навесні 2005-го, а шлюб розірвав восени того ж року.

Однак до оформлення розлучення з Еністон, Пітт вже завів роман зі своєю партнеркою по шпигунській комедії «Містер і місіс Сміт» Анджеліною Джолі. Про свої стосунки пара заявила публічно в січні 2006-го, додавши, що у них буде спільний первісток. 27 травня 2006 року біля Джолі і Пітта народилася в Намібії дочка Шайло Нувель. А 12 липня 2008 року біля пари з'явилися двійнята: син Нокс Леон і дочка Вів'єн Маршелін.


Крім того, Бред усиновив всіх прийомних дітей Анджеліни: камбоджійця Маддокса Чіва (народився в 2001-му, усиновлений в 2006-му), в'єтнамця Пакса Тьена (народився в 2003-му, усиновлений в 2007-му) і ефіопку Захару Марлі (народилася в 2005-м, удочерена в 2006-му). Всі шестеро дітей подружжя отримали прізвище Джолі-Пітт.

Проживши довгий час в цивільному шлюбі, зоряна пара 23 серпня 2014 року одружилася у Франції в приналежному їй замку Міраваль. При цьому Пітт і Джолі уклали жорсткий шлюбний контракт: в разі зради дружині Бред позбавляється права спільної опіки над їх дітьми.

У лютому 2015 го ЗМІ написали, що Бред і Анджеліна усиновили дворічного хлопчика з Сирії на ім'я Мусса, проте офіційного підтвердження цього не було.

В кінці вересня 2016 шанувальники цієї успішної голлівудської пари були приголомшені новиною про те, що Анджеліна подала заяву про розірвання шлюбу з Піттом. Спершу прокотилися чутки, що до цього призвів роман Бреда з його партнеркою по фільму «Союзники» (2016) Маріон Котійяр. Однак пізніше з'ясувалося: причина розлучення в розбіжностях подружжя в сфері виховання дітей. Джолі попросила опіку над синами і дочками, а Пітту залишилося лише право на їх відвідування.

Бред Пітт про розставання з Джолі: Я дуже засмучений тим, що ми розлучаємося. Однак найбільш важливим зараз є благополуччя наших дітей. Я сердечно прошу пресу дати їм особистий простір. Вони заслуговують його в такий важкий період.


Бред Пітт / Brad Pitt. Цікаві факти
Актор підтримує благодійну організацію ONE, що бореться зі СНІДом і бідністю в країнах, що розвиваються. Він брав активну участь у зборі коштів для постраждалих під час землетрусу на Гаїті. У травні 2007 року Пітт і його дружина Джолі пожертвували мільйон доларів трьом організаціям, які піклуються про населення африканських країн Чаду і Судану.

Разом з Клуні, Меттом Деймоном, Доном Чідлом і Джеррі Вейнтробом Пітт заснував фонд Not On Our Watch, чиє завдання - запобігання геноциду, подібного до того, що стався в Дарфурі. З вересня 2006 року працює благодійний Фонд Джолі-Пітт, в який актори вклали понад 8 мільйонів доларів. Кошти фонду йдуть на підтримку різних гуманітарних і благодійних програм.

Бред Пітт давно захоплюється архітектурою. Так, в 2006-му він заснував фонд Make It Right для фінансування будівництва 150 нових будинків у постраждалому від урагану Новому Орлеані. Він особисто вніс до фонду п'ять мільйонів доларів. У березні 2009 року він зустрічався з президентом США Бараком Обамою і спікером Палати представників Ненсі Пелосі, щоб розповісти їм про свою концепцію «зеленого», екологічно чистого будівництва і просування цієї моделі на федеральному рівні.

У 2007 і 2009 роках журнал Time включав Бреда Пітта в число ста найвпливовіших людей світу: «Сила його зоряної популярності змушує людей дивитися туди, куди не заглядають навіть телевізійні камери». Сам же актор своєму впливі заявив: «Не варто говорити, якщо не знаєш, що сказати. Тому я часто некомфортно почуваюся під час інтерв'ю. Журналісти запитують мене, що я думаю про дії Китаю в Тибеті. Так кого хвилює, що я думаю про дії Китаю? Я - просто актор! Мені дають сценарій - я граю. Я тут для розваги. По-хорошому, я просто дорослий мужик з гримом на обличчі».

Бред Пітт навчився грі на гітарі, а також стрілянині у відомого голлівудського спеціаліста по зброї Телла Ріда. У актора є ліцензія на пілотування одномоторних літаків, Пітт періодично літає на Cessna 208B Caravan. А ще він - вегетаріанець.

Бред Пітт / Brad Pitt. фільмографія
Актор
Тигр / The Tiger, роль: Yuri Trush
Африка / Africa
Машина війни (2017) / War Machine, роль: Gen. Stanley A. McChrystal
Світова війна Z 2 (2017) / World War Z 2, роль: Gerry Lane
Союзники (2016) / Allied, роль: Max Vatan
Проби (2015 року, короткометражка) / The Audition, роь: Brad Pitt
Гра на зниження (2015) / The Big Short, роль: Ben Rickert
Лазурний берег (2015) / By the Sea, роль: Roland
Лють (2014 року) / Fury, роль: Don 'Wardaddy' Collier
Радник (2013) / The Counselor, роль: Westray
12 років рабства (2013) / 12 Years a Slave, роль: Bass
Світова війна Z (2013) / World War Z, роль: Gerry Lane
Пограбування казино (2012) / Killing Them Softly, роль: Jackie
Печать зла (2011, короткометражка) / Touch of Evil, роль: The Madman
Роби ноги 2 (2011, озвучка) / Happy Feet Two, роль: Will the Krill
Людина, яка змінила все (2011) / Moneyball, роль: Billy Beane
Древо життя (2010) / The Tree of Life, роль: Mr. O'Brien
Мегамозок (2010, озвучка) / Megamind, роль: Metro Man
Поза межами (2009) / Beyond All Boundaries, роль: Sgt. Bill Mauldin
Безславні виродки (2009) Inglourious Basterds, роль: Альдо Рейн
Загадкова історія Бенджаміна Баттона (2008) Curious Case of Benjamin Button, роль: Бенджамін Баттон
Після прочитання спалити (2008) Burn After Reading, роль: Чед Фелдхеймер
Як боягузливий Роберт Форд убив Джесі Джеймса (2007) Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, роль: Джессі Джеймс
Тринадцять друзів Оушена (2007) Ocean's Thirteen, роль: Рости Райан
Вавилон (2006) babel, роль: Річард Джонс
Містер і місіс Сміт (2005) Mr. & Mrs. Smith, роль: Джон Сміт
Дванадцять друзів Оушена (2004) Ocean's Twelve, роль: Рости Райан
Троя (2004) troy, роль: Ахіллес
Синдбад: Легенда семи морів (2003) Sinbad: Legend of the seven Seas, роль: голос Синдбада
Зізнання небезпечної людини (2002) Confessions of a Dangerous Mind, роль: Бред, перший холостяк
Одинадцять друзів Оушена (2001) Ocean's Eleven, роль: Рости Райан
Шпигунські ігри (2001) Spy Game, роль: Том Бішоп
Мексиканець (2001) Mexican, роль: Джеррі
Великий куш (2000) snatch, роль: Мікі О'Ніл
Бійцівський клуб (1999) Fight Club, роль: Тайлер Дарден
Знайомтеся, Джо Блек (1998) Meet Joe Black, роль: Джо Блек
Темна сторона сонця (1997) Dark Side of the Sun, роль: Рік
Сім років в Тибеті (1997) seven Years in Tibet, роль: Генріх Харрер
Власність диявола (1997) Devil's Own, роль: Рорі
Цар гори (1997-2008) King of the Hill, роль: озвучив Патча
Сплячі (1996) Sleepers, роль: Майкл
12 мавп (1995) Twelve Monkeys, роль: Джеффрі
Сім (1995) Se7en, роль: Девід Міллс
Легенди осені (1994) Legends of the Fall, роль: Трістан
Інтерв'ю з вампіром (1994) Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, роль: Луї ле Поінт ду Лак
Друзі (1994-2004) friends, роль: Уїлл Колберт
Послуга (1994) Favor, роль: Елліот
Справжня любов (1993) True Romance, роль: Флойд
Каліфорнія (1993) kalifornia, роль: Ерлі Грейс
Контакт (1992) Contact, роль: Кокс
Там, де тече річка (1992) A River Runs Through It, роль: Пол
Паралельний світ (1992) Cool World, роль: Френк Харріс
Історії про сильних людей (1992) Two-Fisted Tales, роль: Біллі
Гонки по колу (1991) Across the Tracks, роль: Джо Малоні
Джонні-замша (1991) Johnny Suede, роль: Джонні
Тельма і Луїза (1991) Thelma & Louise, роль: Джей Ді
Померти молодий (1990) Too Young to Die ?, роль: Біллі Кантон
Імідж (1990) Image, роль: Стів
Скорочуючи клас (1989) Cutting Class, роль: Дуайт
Байки зі склепу (1989-1996) Tales from the Crypt, роль: Біллі
Щасливі разом (1989) Happy Together, роль: Брайан
Злочин в окрузі Фалхем (1988) A Stoning in Fulham County, роль: Тедді
Кошмари Фреді (1988-1990) Freddy's Nightmares, роль: Рік
Тридцять-з-чимось (1987-1991) thirtysomething, роль: Бернард
Джамп стріт, 21 (1987-1991) 21 Jump Street, роль: Пітер
Проблеми зростання (1985-1992) Growing Pains, роль: Джефф
Даллас (1978-1991) Dallas, роль: Ренді
Інший світ (1964-1999) Another World, роль: Кріс

Продюсер
Шантарам / Shantaram
Вбивця / The Killer
Одіссей / Odysseus
Спадщина секретності / Legacy of Secrecy
Світ, схожий на річку / Peace Like a River
Кокаїн / Marching Powder
Блондинка (2018) / Blonde
Льюїс і Кларк (міні-серіал, 2018) / Lewis and Clark
Окча (2017) / Okja
Машина війни (2017) / War Machine
Brad's Status (2017)
Світова війна Z 2 (2017) / World War Z 2
Ворожнеча (серіал 2017 - ...) / Feud
Voyage of Time: The IMAX Experience (2016, короткометражка)
Подорож часу (2016) / Voyage of Time: Life's Journey
Місячне світло (2016) / Moonlight
Домагаючись вершини (2015) / Hitting the Apex
Правдива історія (2015) / True Story
Сельма (2014 року) / Selma
Загублене місто Z (2016) / The Lost City of Z
Гра на зниження (2015) / The Big Short
Лазурний берег (2015) / By the Sea
Лють (2014 року) / Fury
Соловей (2014 року) / Nightingale
Звичайне серце (ТВ, 2014 року) / The Normal Heart
Воскресіння (серіал, 2013 - 2015) / Resurrection
12 років рабства (2013) / 12 Years a Slave
Пипец 2 (2013) / Kick-Ass 2
Світова війна Z (2013) / World War Z
Big Men (2013)
Пограбування казино (2012) / Killing Them Softly
Будинок, в якому я живу (2012) / The House I Live In
Людина, яка змінила все (2011) / Moneyball
Древо життя (2010) / The Tree of Life
Їж, молись, кохай (2010) / Eat Pray Love
Пипец (2010) / Kick-Ass
Приватне життя Піппи Лі (2009) / The Private Lives of Pippa Lee
Красуня / Красунчик (ТВ, 2008) / Pretty / Handsome
Дружина мандрівника в часі (2008) / The Time Traveler's Wife
Як боягузливий Роберт Форд убив Джесі Джеймса (2007) / The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Її серце (2007) / A Mighty Heart
The Tehuacan Project (2007, короткометражка)
Рік собаки (2007) / Year of the Dog
На гострій грані (2006) / Running with Scissors
Відступники (2006) / The Departed
Бог втомився від нас (2006) / God Grew Tired of Us: The Story of Lost Boys of Sudan
Незалежна лінза (серіал, 1999 - ...) / Independent Lens
Точка зору (серіал, 1988 - ...) / P.O.V
Коментувати
Вопрос:* Україна понад усе?